Françaisfr
Commercial, institutional & municipal

Parc Jean-Déry

The Jacques-Cartier monument stands in Parc Jean-Déry in the Sainte-Foy–Sillery–Cap-Rouge borough. The redesign and erection of the monument on this site was inaugurated on August 30, 2016.

For successful integration of the monument on the periphery of Parc Jean-Déry, the base was completely redone and the belvedere refurbished. For the paving surface, the landscape architect opted for Promenade architectural precast concrete pavers with Ultra-Smooth finishes in Steel Gray and Opal colours while for the Il Campo (brushed finish), the Granite color was specified. The formats used are 100x200x600mm and 100x100x400mm.

The current installations provide for a better ratio of scale between the monument and observers as well as enhancing visual harmony with the riverside landscape.

DESCRIPTION OF THE WORK

The bronze statue of Jacques-Cartier is a replica of the one erected in 1905 on the fortifications of Saint-Malo, the birthplace of the great navigator. The tribute is a gift of the Historic Monuments Commission of Québec. The explorer Jacques Cartier and adventurer Jean-François de La Rocque de Roberval are recognized for having founded the first permanent French colony in America, situated more specifically at the mouth of the Cap Rouge river.

Formerly lording over Jacques-Cartier square in the St-Roch borough, from the onset of the renovations the work was stored at the Gabrielle-Roy library. Parc Jean-Déry was chosen for the statue’s definitive site.

The monument site is only steps away from the Cartier-Roberval archaeological site, which attests to the exceptional traces left by the first French colony in America. The discovery of the vestiges of the first French settlement in North America, by the CCNQ in 2005, establishes tangible proof of Jacques Cartier’s presence in the Cap-Rouge region.

To complete the successful integration of the monument on the border of Parc Jean-Déry, the base was completely redone and the belvedere refurbished. The new installations allow for a better ratio of scale between the monument and observers while making for a more harmonious appreciation of the riverside landscape.

Design : Amélie Germain, architecte paysagiste, Ville de Québec
Plans and specifications
 : Simon Magnan, architecte paysagiste, Option aménagement
Execution : Ville de Québec

Top